Ogłoszenie

10-10-2008 A jednak działa, co z tego, że nie ma nowosci w galeriach? Widać nie czujecie potrzeby by Was krytykować (ja też)

#1 2008-10-16 21:44:14

jarek
Stały bywalec

m45 vs canon

Witajcie!

Kilka dni temu na DA miałem okazję wymienić z Wojtkiem parę zdań na temat obiektywów manualnych. Zainspirowała mnie ta rozmowa do sprawdzenia, jak ma się jakość zdjęć z manuali które posiadam do zdjęć z canonów.

Wykonałem więc test, którego wyniki przedstawiam poniżej.

Wydrukowałem sobie 'kartę testową' - kilka czarnych linii, kilka kolorowych prostokątów i napis odręczny pędzlem. Robiłem zdjęcia doświetlając lampą, przy 2 wartościach przysłon (4,0 oraz 8,0) wszystkimi obiektywami. Aparat na statywie, włączone wstępne podnoszenie lustra, migawka 1/200 s.

Zamieszczam pliki z wycinkami 100% (robione do RAW, wywołane z wyzerowanymi parametrami w PS, wyostrzanie +25, contrast +25, iso 100, puszka: canon 10d),

Testowane szkła to:
Canon 17-40 F/4
Canon 50 f/1,8
Helios 50 f/2
Photax 35 f/3,5
Porst 28 f/2,8
Pallas 135 f/2,8

Zobaczcie pierwszy plik:
http://foto.jarekm.pl/test/test1.jpg

Bez wątpienia  L-ka wypadła najlepiej (dla f/8). Najsłabiej Pallas (tylko uwaga: on był robiony na przysłonach 2,8 oraz 5,6 - nie mam w nim mniejszej dziury!). Najbardziej dziwią mnie 2 rzeczy: okropny wyniki 50 canona dla f/4 (a na f/1,8 wygląda jak 135 na f/2,8!) oraz świetny wynik heliosa dla f/4, gdzie bije L-kę! Nie spodziewałem się po nim aż tyle!

Porst po przymknięciu do 8 wygląda przyzwoicie, za to photax poniżej oczekiwań (ale on ma lekko przytartą jedną soczewkę, więc może dla tego...)

Drugie zdjęcie przedstawia inne wycinki planszy, już tylko dla f/8 ( z wyjątkiem pallasa - 5,6):
http://foto.jarekm.pl/test/test2.jpg

Tutaj miałem nadzieję zobaczyć abberacje chromatyczne i .... się trochę zdziwiłem, bo nie są widoczne prawie wcale!
Najgorzej wypada tutaj pallas 135 i pxotax 35. Nie jestem pewien, czy nie pomyliłem się przy nich z ostrością (szczególnie przy pallasie, bo słaby wynik photaxa tłumaczyć można jeszcze tą soczewką).

Trochę dziwnie wygląda obraz z heliosa, lekko zamydlony, za to porst całkiem nieźle, niewiele ustępuje canonom.

Podsumowanie:

Po pierwsze, trzeba pamiętać, że mój test to raczej zabawa i nie należy traktować jego wyników całkiem serio. Możliwe, że nie trafiałem z ostrością przy manualach (choć akurat z tym bardzo się starałem), ale to wg mnie ma o tyle małe znaczenie, że jeżeli mam problem z trafieniem w punkt przy dobrym świetle, na statyczny obiekt i ze statywu, to tym bardziej w normalnym użytkowaniu może mi się nie udawać.

Moim celem było sprawdzenie jak wygląda jakość obrazu, w szczególności tzw. rozdzielczość i szczegóły, co też jest pewnym uproszczeniem bo inne aspekty mają też duże znaczenie. To co udało mi się zaobserwować skłania mnie do następujących wniosków:

- najlepszym moim szkłem jest 17-40 L ;}
- canon 50 marnie się spisuje przy dużej dziurze, ale po domknięciu jest zdecydowanie lepiej
- pallas 135 albo daje marną jakość, albo zbyt trudno nim trafić z ostrością
- porst 28 jest całkiem niezły jak na 60 zł które mnie kosztował
- helios również bardzo dobrze sobie poczyna a jak dodać do tego cenę za jaką można go kupić (20-50zł) to aż trudno go nie polecać! :} Trochę to dziwne, bo czytałem, że jest słaby przy otwartej dziurze, a u mnie wygląda to na odwrót...
- pxotax jest marny albo zepsuty (soczewka), ale odwrócony daje fajne efekty w makro (pamiętacie biedronkę i ślimaka? - w 100% wyglądają bardzo przyzwoicie!)

Podsumowanie podsumowania:
- stare, manualne obiektywy mogą dawać bardzo dobre efekty, skoro pośród kilku jakie mam (i to BARDZO tanich) trafiają się perełki, ale ręczne ustawianie ostrości może nastręczyć problemów (mimo, iż nie mam żadnej wady wzroku). Oczywiście brak autofocusa bardzo utrudnia życie, ale nikt mi nie powie, że nie można takim szkłem robić dobrych fot (jeżeli chodzi o jakość obrazu, bo przecież i kamerą otworkową można zrobić zdjęcie, które można uznać za dobre!). Jeżeli nie ma się kupy kasy, można skompletować sobie całkiem niezłą szklarnię za małe pieniądze (nawet godząc się z tym, że połowa tego co kupimy nie będzie zadowalająca).

Ostatnio edytowany przez jarek (2008-10-16 21:49:08)

#2 2008-10-20 00:02:45

Pszoniak
Administrator forum
Serwis

Re: m45 vs canon

kurcze....ale sie napracowałes... toz to praca doktorska prawie... wazne informacje z tego wynikają dla tych co uzywaja tych właśnie obiektywów.... ja poza L-ką z tego zestawu nie próbowałem niczego, za to inne uzywam cheętnie bardzo. Zgadzam się, że 50/1.8 to taki se obiektyw.... ale 50/1.4 to już inna bajka........ nawet te stare FD 50/1.4 i 1.2.... Dzięki za wiesci Jarku

Dopowiem- Helios 85/1.5 potęzny i ciężki obiektyw portretowy .... najlepszy jaki znam (jeden z najdroższych i najbardziej cenionych starych obiektywów....tańsza wersja i mniejsza, bardziej poreczna to Helios 85/2 .... od przysłony 4 ostry jak jasna cholera a w zakresie 2-3,5 dość miekki)
wszystkie Takumary 28mm, 35mm, 50mm.... szczegółowe.... super do widoczków, poza tym nie boją się słońca, pod swiatło robi się foty bezproblemowo.
wszystkie Zeissy- od Distagona, przez Tessary aż po Planary.... drogie, ale najlepsze... można kupić kopie Planarów w postaci Olympusowego Zuiko....Nie mozna pominąć Fujinona (tak samo genialny jak Takumar ale cięższy)
Mam je wszystkie.... i wsie polecam z czystym sumieniem.

#3 2009-08-23 23:17:22

Aikidas
Stały bywalec

To ja mam pytanie o przejściówkę m42 są różne modele ja znalazłem taki np http://www.allegro.pl/item712524893_ada … ie_af.html  a pytanie jest jedno
co warto kupić by wszystko grało jak trzeba.......... Wy już macie doswiadczenie ja nie i to poważna sprawa :) proszę o wskazanie drogi

#4 2009-08-25 03:04:26

Pszoniak
Administrator forum
Serwis

w tym wątku ju xhyba była mowa o tym "wynalazku" ale powtórzę- to niepotrzebna strata pieniędzy, bo i tak przy obiektywach manualnych ostrzy się na "oko".... po co Ci potwierdzenie? Nie dowierzasz własnym oczom? Zresztą jak czytałem na forach to niekoniecznie potwierdza rzetelnie.

#5 2009-08-25 09:50:25

Aikidas
Stały bywalec

No może i było Wojtku nie chciałem się powtarzać ....... bardziej chcę zapytać co polecisz,  są lepsze i gorsze produkty, są fora na których dużo na ten temat ale po co mi obce fora jak mam nasze i was którym bardziej ufam. Specjalnie dałem ten link bo on ma sporo detali, ja potrzebuję dobry produkt z szacunku do sprzętu, spalone styki czy cos tam jeszcze ....... Biednego nie stać na byle co :) Ale nie potrzeba mi wodotrysków, konkrety tak coś co mi się przyda i spełni funkcję tak jak trzeba.

#6 2009-08-26 07:32:34

Pszoniak
Administrator forum
Serwis

Aikidi, masz prawo nie pamietaź, zresztą nie mam pewności całkowitej czy był ten temat czy nie.... nie ważne to...... w każdym razie ja stosuję te tradycyjne za 30 zł i nie narzekam.

#7 2009-08-26 22:45:00

Aikidas
Stały bywalec

o i to jest odpowiedź :) czyli nie palą styków i działa jak trzeba. Pytałem bo rózne słuchy dochodzą z netu
dzięki za odpowiedź :)

Stopka forum

Wróć do strony głównej :foto.pszoniak.net