Ogłoszenie

10-10-2008 A jednak działa, co z tego, że nie ma nowosci w galeriach? Widać nie czujecie potrzeby by Was krytykować (ja też)

#1 2009-04-25 17:49:37

Pszoniak
Administrator forum
Serwis

Monitory i TV

Doświadczam różnic w odbiorze fotografii na przeróżnych monitorach.... od Mac'a poprzez wysłużone CRT az po najnowszej generacji LCD. Teraz jek wiecie pracuje na EIZO FlexScan S2031W i co prawda zachwytu granic nie ma, bo obrazy piekne bardzo, szczegółowe z poprawnym balansem bieli, kotrastem własciwym (tzn... nie przesadnym) i obaw nie mam czy wydruk wyjdzie jak na ekranie to inne rozterki napotykam. Korzystam z opcji "Pictures", która daje kontrast większy niż w opcji "sRGB"..... no i tu problem mam- jesli dopracuję fotę podgladając w trybie "Picture" to doskonale widzę wszystko, ale w efekcie otrzymuję obraz mało kontrastowy ogladany w trybie "sRGB".... a jesli robie na odwrót to mam obawy (chyba uzasadnione), że przekontrastuję obraz (taki właśnie widzę w trybie- "Picture").... póki co robię cos pomiedzy.... żeby przyzwoicie wyglądało w obu trybach. Mało to wygodne rozwiazanie, bo muszę co chwilę zmieniac tryby.....

A teraz doswiadczenia z zastosowania monitora jako TV..... dokupiłem do poprzednio uzywanego przy obróbce fot NEC'a  tuner zewnetrzny, który moze współpracować z kompem, ale może tez działac bez niego... samodzielnie. Dołaczyłem głośniki i ....... oglądam se TV (której tak naprawdę nie lubię.... poza nielicznymi programami typu National Geographic, Planette, Mezzo) w bardzo dobrej jakosci. Użądzenia współpracuja wspaniale.

#2 2009-04-27 21:59:14

all
Stały bywalec

Re: Monitory i TV

Za dużo guziczków problemem się staje ;) Co do monitorów doświadczeń nie mam na tym poziomie by doradzić ten tak ... ten nie...  Zakup sprzętu konsultuję z fachowcami najczęściej, co do monitorów to wyłącznie z jednym, co Wojtkowi się z nim nie ułożyło... (www.kalibracje.pl) To mój były belfer od DTP. Każdy zakup monitora związany był z kalibracją sprzętu. W poligrafii zarządzanie kolorem to podstawa sukcesu jakości, bez... to katastrofa druku... Każda kopia to oryginał... nie ma drugiej takiej... ;)))
Klient przed drukiem miał wgląd do tzw. obrazu kontraktowego właśnie na monitorze, różnica występować mogła z przyczyn działającej jedynie fizyki... barwy addytywne nigdy nie będą równe barwą subtraktywnym... no.. czasem w grę jeszcze wchodził czynnik metamerii. Kalibracja kolorymetrem opisana została prze zemnie w wydaniu X 2008 DFV. (nie chwaląc się) Uważam, iż każdy monitor winien zostać ustawiony nie na guziczkach jeno kolorymetrem Wojciechu. Podpinając profil czy sRGB, Adobe RGB, ProFoto RGB czy jakieś inne jeszcze ustrojstwo...będziesz widział to co w druku otrzymać powinieneś. To jest właściwy wymiar kalibracji, bez klikania po guziczkach... Mam wrażenie, że to o czym mówisz to wymuszanie na monitorze by wyświetlał mniejszy czy większy gammut barw. Kalibracja generuje profil dla danego monitora i tak mu ustawia barwy by to co ma dany kolor określony liczbami, było wyświetlane dokładnie tak jak powinno być wyświetlane, a podpięty pod zdjęcie profil było wyświetlone wg podpiętego profilu. Kolejny etap to co dalej będzie się z Twoją pracą działo, jeśli idzie kajś... gdzie o profilu pojęcia nie mają... to już nic nie poradzisz... Fotolaby, to jest to co najczęściej zmorą się staje... Chłopaki z którymi rozmawiam nie kumają co ja do nich kaman... ;) Ale to rozważanie na inny temat... ;)

#3 2009-04-27 22:35:37

Pszoniak
Administrator forum
Serwis

Allu drogi... źle mnie zrozumiałes.....nie pisałem o barwach, bo z nich zadowolonym jak cholera (wiesz... nie jestem profesjonalistą drukarsko-fotograficznym)... tzn odzwierciedlają rzeczywistość tak jak ja ją widzę....... pisałem o innym problemie- KONTRASTU

#4 2009-04-27 23:01:49

all
Stały bywalec

Monitor powinien być ustawiony nie pod to jak widzisz... jeno jak on winien pokazywać. Kontrast również jest ustawiany optymalnie. Jasność monitora ma określone parametry. To wszystko do kupy tworzy zarządzanie kolorem tzw. management color... tajemne określenie często używane przez grafików... ;)

Ostatnio edytowany przez all (2009-04-27 23:02:15)

#5 2009-04-27 23:06:01

Pszoniak
Administrator forum
Serwis

rozumiem...... to trza innych... np producentów zmusić do kalibrowania zanim produkt sprzedadzą... All, wytłumacz mi czemu Eizo robi monitory w 4 grupach.... 1. dla grafików, 2. dla drukarzy 3. dla fotografów i 4- dla bisnesu? Czy one są róznie kalibrowane? Czy to chwyt marketingowy tylko? .... O co tu chodzi?

#6 2009-04-27 23:09:36

Pszoniak
Administrator forum
Serwis

All.... wracając do kolorów.... moje kalibrowanie to podgladanie Twoich fot.... jesli ja widzę kolory u Ciebie takie jakie znam z reala a Ty masz kalibrowany monitor to nie trza być Sherlock Holmes by dojść do wniosku logicznego, że forsy już wydawać nie trzeba....o!!!

#7 2009-04-27 23:19:56

all
Stały bywalec

fioletowego pojęcia nie mam... mogę jeno dywagować.
Co do drukarzy to być może jest to związane z podkręconym wyświetlaniem barw CMYK. Żółty i cyjan przez monitory wyświetlane są zupełnie inaczej niż ich odpowiedniki pigmentów drukarskich. Dla fotografii może to być związane z rozszerzonym zakresem RGB, dla grafików i drukarzy nadto mogą być wprowadzone większe możliwości z zakresu wyświetlania barw nierzeczywistych LAB, tudzież odwzorowania pantonów... Fotografowie działają na polu RGB i tu w tym zakresie jest zbudowana matryca. Pkt 4. to ma świecić... i powinien mieć możliwości multimedialne duże... Ale to moje dywagacje nie poparte wiedzą książkową...

#8 2009-04-27 23:55:59

Pszoniak
Administrator forum
Serwis

możliwe.... możliwe.... wiem jedno- od zakupu Eizo wracam w niejednym przypadku do starych fot i poprawiam- kolor i jasnośc zdjęcia. Taki to dodatkowy koszt zakupu monitora......I coś jeszcze... jestem dośc slepowaty.... do czytania tekstów gazetowych muszę ubierać okulary +2 .... po pracy 2 godzinnej gdzies na poprzedniku (NEC'u) nie potrafiłem odczytac tekstu sze stron internetowych...no...np dziennik.pl... albo choćby tu na forum.... na laptopie to prawie norma, że bardziej się domyslam co napisane niz przeczytam...a tu na Eizo (bardzo go polubiłem) czytam bez problemu... przy tej samej rozdzielczosci  (Nec też jest 20").... w kazdym razie kazdemu spokojnie polecam wydać pieniądze wszystkie jakie se zaoszczedzili na monitor porządny.... SZKODA OCZU na badziewie....!!!

#9 2009-05-01 10:27:41

Aikidas
Stały bywalec

A no właśnie wniosek taki się nasuwa :) Dla fotografa co ważne ? No to by inni widzieli co on widzi ......
Czy to możliwe w necie ?? Na takim DA albo innym podejrzanym portalu . No nie bo co oglądacz to inny efekt. Ja mam moim zdaniem ustawiony monitor w miarę optymalnie bo idealnie to chyba tylko z kalibratorem by było....... Często pracuję w LAB i konwertuję do sRGB A profil mam AdobeRGB Jedno co widzę to to jak wyglądają fotografie na sześciu innych monitorach w pracy które o kalibracji nie słyszały hahah  No i powiem tak ....... Zgroza hahaha Pszoniakowe to na jednym mroczne klimaty z dreszczowca a na drugim wyzute z kontrastu coś . Moje czy Alla podobnie się prezentują hahah tylko na dwóch na których mam okazję pracować widzę to co w domu ale i tak zaufania nie mam do końca bo np. przejścia tonalne to już wyzwanie jest
Stąd mnie jako fotografa interesuje bardziej jak spowodować by to co mam na swoim monitorku, w fotolabie  wyszło jak na monitorku .......
Ja mam SAMSUNGA 173p  17cali - daje radę on tylko czasami ja nie daję :)

#10 2009-05-01 12:46:59

Pszoniak
Administrator forum
Serwis

Aikidasie.... nie mamy wpływu na innych, ale na to co widzimy podczas "produkowania" fot to mamy, lub możemy mieć. Jaszcze raz powtórzę- to trzeci ważny element sprzetowy po aparacie i obiektywie.
Spotkałem ostatnio modelkę, której foty robiłem i pytam czy podobały jej się fotografie, które wstawiłem na str. WWW i ..... zrobiła minę niezbyt zachwyconej odpowiadając: " raczej tak.... ale oczy takie jakieś zapłakane, czerwone!" No...kurcze... ręce mi opadły.... zniechecenie jeno się wkradło (jak robię cyganom to ino zadowolenie na gębach widzę, ale chyba tylko dlatego, że internetu nie mają i trza im drukować)...

#11 2009-05-04 11:33:17

Aikidas
Stały bywalec

Pszoniak napisał:

Aikidasie.... nie mamy wpływu na innych, ale na to co widzimy podczas "produkowania" fot to mamy, lub możemy mieć. Jaszcze raz powtórzę- to trzeci ważny element sprzetowy po aparacie i obiektywie.

I ja się z tym zgadzam i na równi z resztą bym dał bo jak masz monitor kulawy to w życiu dobrej foty nie będzie bo uwalisz na kolorach kontraście i t d.
I o tym mówię :) My co produkujemy dbamy o to ........... odbiorca  ma monitor dla niego dobry bo drogi bo pasuje do biurka i tu jest dupa zbita.
Trzeba dawać do łapki odbitkę wyjścia nie ma. Warto uświadomić klienta o tym że to co on widzi w domu przy kawie to niekoniecznie to samo co winien zobaczyć naprawdę.

Stopka forum

Wróć do strony głównej :foto.pszoniak.net