Ogłoszenie

10-10-2008 A jednak działa, co z tego, że nie ma nowosci w galeriach? Widać nie czujecie potrzeby by Was krytykować (ja też)

#1 2009-03-23 21:57:29

Marekban
Stały bywalec

Obróbka RAW

witam,
przyznam, że zrobiły na mnie wrażenie Wasze zdjęcia (użytkowników tego forum). Poszedłem za radą Pszoniaka (pisał o tym w "RAW czy JPG") i zainstalowałem Capture One 4. Jest duuużo lepiej niż w programie dołączonym do aparatu canona :)
Mam jednak kilka pytań. Przede wszystkim chodzi o ostrzenie zdjęcia i uzyskiwanie kolorów.
Rozumiem, że obróbka zdjęcia zrobionego w RAW to po kolei:
1. ustawienie WB (jeśli wymaga korekty),
2. ustawienie kolorów i kontrastu suwakami
(o tym doczytałem na Canon Board).
... dalej nie wiem - ostrzenie w RAW w pełnym rozmiarze czy konwersja do TIF 16 bit w pełnym rozmiarze i ostrzenie w jakimś innym programie czy konwersja do TIF 16 bit i ostrzenie po zmniejszeniu (plus ewentualna oróbka) i dopiero na końcu ze zmniejszonego TIFa 16 bit konwersja do jpg ? (chodzi o obróbkę do prezentacji zdjęcia w internecie).

NIe wiem też dlaczego w Capture One w kilku zakładkach są suwaki służące do nasycania kolorów czy kontrastu.
Czy kolejność czynności przy ustawianiu koloru ma znaczenie?
pozdrawiam
Marek
ps. dla jasności dodam, że pierwszą lustrzankę w życiu kupiłem w sierpniu ubiegłego roku, zrobiłem kilka tysięcy kliknieć (z fascynacji klikaniem :) ), więc jeśli pytania są zbyt proste to z góry przepraszam. Przeczytałem kilka książek, ale odpowiedzi na te pytania nie znalazłem

#2 2009-03-24 08:52:49

Pszoniak
Administrator forum
Serwis

Re: Obróbka RAW

Marku, w Captures One zakładki poustawianwe są bardzo logicznie. Jedną z pierwszych jest balans bieli i to juz sugeruje, że ma wpływ na naszą percepcję i podejście późniejsze do wprowadzanych zmian. Z moich doswiadczeń wynika, że rzeczywiscie pozostałe parametry inaczej są przez nas odbierane gdy róznia się fotografie balansem kolorów (przy prawidlowym balansie zanikaja podbarwienia a ujawniaja kolory, których na wstępie nie widzieliśmy.... ma to wpływ na kontrastowość zdjecia). W tej zakładce znajdziesz automatyczny balans (często działa bardzo dobrze) lub próbnikiem szukasz zrównoważonego miejsca na fotografii (najlepiej R-128 G-128 B-128 lub inne ale jednakowe) Jeśli balans jest już prawidłowo wychwycony przez aparat to automat najczęściej niczego nie zmienia. Teraz mozesz przystąpić do ustawienia komtrastu raczej na krzywych niż na suwakach....  (te wstepne wybierane z listy są swietnie poustawiane) i trzeci element to wyostrzanie. Tu musisz zdać sie na swoje wyczucie.... wyostrzaj do mementu pojawienia sie białych obwódek na granicy walorów ciemnych i jasnych ...np liść-niebo Ja korzystam z wyostrzania Captur'a wszelkie parametry w aparatach mam ustawione na zero, a przestrzeń kolorów na Adobe.  Konwersja do JPG zamyka Ci droge do dalszej obróbki ...np w Photoshopie więc zrzucaj do TIFFa oczywiście 16 bitowego (plik nieskompresowany) Konwertuj do JPG wtedy gdy musisz.... bo np umieszczasz w Internecie.
Czy taka odpowiedź jest dla Ciebie satysfakcjonujaca?

#3 2009-03-24 09:48:40

Marekban
Stały bywalec

Wojtku, świetnie mi towyjaśniłeś. Wielkie dzięki !
chciałbym jeszcze o kilka rzeczy dopytać, które również po różnych lektórach są dla mnie niejasne.
1. Twoje zdjęcie na moście Karola.
Domyslam sie, że rozpiętość tonalna była ogromna a jednak udało Ci się pokazać niebo, szczegóły w cieniach i odpowiednie nasycenie kolorów. Jest to wynikiem obróbki zdjęcia czy zdjęcie jest HDRem, czy może uzywałeś filtrów połówkowych?
2. Pomiar światła - też na przykładzie tego zdjęcia.
Matrycowy? czy pomiar punktowy z funkcją fell?
3. przysłona
czym przede wszystkim powinienem się kierować przy wyborze przysłony?
Po przeczytaniu różnych rzeczy właściwie nie potrafie uchwycić różnicy między f/8 a f/11. Mam wrażenie, że o tych przysłonach mówi się jakby były prawie równoważne.
Patrzac na Twój most Karola mam wrażenie, że miałeś przysłonę f/11. Dlaczego nie f/8 albo f/16 ?
4. ... tak na koniec :)
rozumiem, że wyostrzanie w RAWie niepomniejszonym?

dzięki :)

#4 2009-03-24 14:08:50

Pszoniak
Administrator forum
Serwis

ODP 1- Marku... skoro pytasz o rozpietość tonalna to . te temat przylepiony do RAWa jest tu nawet uzasadniony, bo obrabiając "Na moscie Karola"  skorzystałem z mozliwosci jakie daje RAW. Jako, że bez specjalnej utraty jakości w RAWach jest mozliwe ustawienie ekspozycji do 2-ch przysłon to przygotowalem dwa- bez zmiany ekspozycji i z obniżoną.... lub na odwrót z podwyższoną (tego już nie pamiętam). Po przygotowaniu 2 zdjęc o różnych ekspozycjach w Photoshopie na cienie nakładałem z tej jaśnieszej a przyciemniałem te miejsca, które znajdywały sie poza cieniami, nato miast inne zostawiałem oryginalne.... Coś w rodzaju HDR... tyle, że sam decydowałem gdzie "naciągać fotę"..... tu  tez zazncza się wyższoć RAWa nad innym formatami bo obrazem tego co matryca zarejestrowała a nie tego co oprogramowanie aparatu zniszczyło.
ODP 2- Najbezpieczniej przy fotografowaniu ludzi jednak stosować punktowy celując na półcienie
ODP 3- Czym?... trescią zdjęcia...... w takich sytuacjach jak na wymienionej focie chciałem mieć głębię jak najwieksza (zresztą taką preferuję, choc wiadomo, że temat powinien determinować wybór kosztem np czasu naswietlania lub czułości).... mozliwie jak najwieksza, wiec ustawiłem preferencję czasu na 1/90 i o reszcie decydował automat... ekspozycje ustawiłem na -1....... Masz rację, że w subtelności widać różnicę pomiędzy 8 i 11.... ale kto mi z cała pewnością wykaże, że zastosowałem 2,8 a nie 3,5? Napiszę tak..... lepiej skrajne wartosci przysłony pomijać bo charakterystyka obiektywu zwykle jest tu najslabsza. Inaczej przy portretach gdzie chodzi o rozmazanie badzieiarskiego tła..... wtedy lepiej jest zastosować mała przyslone rzędu 2,8 do 5,6 obiektywem o ogniskowej wyzszej niż 85mm.
ODP 4- tego pytania nie rozumiem..... musiałbyś bardziej sprecyzować.... Czy chodzi Ci o format RAW o zmniejszonych wymiarach ? Jeśli tak to nie ma znaczenia wielkość obrazu.....
Pozdrawiam Ciebie, Wojtek

#5 2009-03-25 00:36:08

Marekban
Stały bywalec

Dziękuję Wojtek,
właśnie o to mi chodziło w 4 pytaniu. Nie wiedziałem czy wielkość pliku RAW ma znaczenie.
W pytaniu o przysłonę chodziło mi jeszcze o coś innego. Tak dosłownie mówiąc :) nie mam pojęcia jak uzyskać tak piękną ostrość na na "Moście Karola".
Sprzęt mam raczej dobry, statyw też niezły (chociaż to robiłeś pewnie z ręki skoro czas miałeś tak krótki), a jednak takiej ostrośći ni umiem uzyskać. Stąd pytanie. Jak uzyskać tak ostre zdjęcie? to kwestia doświadczenia w obróbce? Kwestia szkła?
W galerii krytykantów nie ma zdjęć czy nie mam dostępu do nich? chętnie zrobiłbym jakieś zdjęcie do skrytykowania :) chciałbym popracować nad ostrością i kolorem. Jest to możliwe?
pozdrawiam
Marek

#6 2009-03-25 03:04:47

Pszoniak
Administrator forum
Serwis

Marku, ostrość .... może bardziej szczegółowość lub kontrast....  to raczej obiektywu sprawka i dokładnego namierzania manualnego.  Jesli chodzi o tę fotę i inne to właściwie nie ruszam sie bez statywu.... jedynie do zdjęć reportażowych nie użwywam..... czasem zabieram do reportażu z cięzkim obiektywem monopod.

Zrobię Ci konto na "Krytykantach".... półki co poczytaj sobie dział dotyczący zgłoszeń do tej galerii. Po doświadczeniach pewnych muszę uprzedzic, że jak juz dojdziesz do tego by wstawiać obrazki to muszisz pamietać o zasadach tam panujących-
1. Krytykujemy bez opamietania i oporów..... chwalić własciwie też możemy ale już w bardziej ograniczony sposób.
2. Jak będziesz podmieniał poprawione zdjecie to zmień koniecznie jego nazwę, bo baza danych pamieta i później są problemy z usunięciem takiego pliku, który ma tę samą nazwę
3. Wrzucaj pliki o rozmiarze max- 800 pikseli po dłuższym boku
4. nie przejmuj się jak nikt nie skomentuje przez 1-2 dni.... cierpliwie czekaj, wreszcie ktoś się zlituje i walnie recenzję
5. Nie jesteśmy geniuszami i czasami nie znajdujemy felerów mimo, że są
6. Zrobię Ci konto z takim loginem jak tu i hasłem wstępnym 12345   a Ty sobie to hasło po rozpoznaniu galerii zmień. (jest instrukcja na stronie Krytykantów
7. Rano 25 marca  sprawdź czy możesz się zalogować (konto już utworzone)
Pozdrawiam, Wojtek

#7 2009-03-25 10:30:21

Marekban
Stały bywalec

Wojtku, dziękuję :)
spodziewam się właśnie krytyki bezwzględnej :)
Czasem robię zdjęcie z różnymi ustawieniami i po prostu brak szczegółowości.
W plenerze używam obiektywu 16-35mm L (pierwsza wersja), a czasem 135mm f/2. Ludzie tymi obiektywami robią świetne zdjęcia, wiec to zapewne mój brak umiejętności.
Zdjęcia wrzucę w nocy i cierpliwie zaczekam kilka dni :)

Próbowałem tez zrobić zdjęcie na wzór "Skrzypaczki" Alla, na którym widac ruch ręki i smyczka. Piękne zdjęcie ! Ustawiłem się w kościele i chciałem uchwycić ruch ręki ksiedza w świetle zastanym. Udało się (tak mi sie wydaje :) ), ale musiałem zejść z czasem do 1/6 s. Ciekaw jestem czy można w przybliżeniu okrelić jakiego czasu musze użyć do pokazania ruchu czy tez za każdym razem trzeba metodą prób i błędów aż nie zdobędzie się włanych doświadczeń? (ale to chybanie nie w dziale RAW)
pozdrawiam
Marek

Ostatnio edytowany przez Marekban (2009-03-25 10:31:42)

#8 2009-03-25 15:35:24

Pszoniak
Administrator forum
Serwis

Marku..... wiesz, to zależy od szybkości tego ruchu jaki chcesz zarejestrować, przy biegu i jakis szybkich poruszeniach to i 1/30 wystraczy .... kiedy fotografowałem tańczace pary to stosowałem czas 1/250 dla zamrożenia ruchu.... wiec tu 1/90 byłby już zbyt długim czasem
Tu pojawia się inny problem- jesli stosujesz czas, który jest równy odwrotności ogniskowej (gdzieś wyczytałem, żę wartości ISO) to spodziewaj się poruszonej foty wynikającej z drżenia Twojej łapy trzymającej aparat

#9 2009-03-26 18:55:36

Marekban
Stały bywalec

Wojtek,
gdzieś czytałem o tej zasadzie :) jak narazie mi się nie sprawdziła. Zauważyłem,że wieksze znaczenie ma czy jestem zmęczony albo czy mam zbyt ciazną koszulę :) Kiedy aparat z obiektywem ważą ponad 2,5 kg to trzeba zacząć chodzić na siłownię.
Ale jeśli chodzi o obróbkę RAW. Ustawiłem w aparacie wszystko na "0". Zdjęcia kolorystycznie wychodzą bardziej "jałowe" i trzeba więcej ustawiać w proramie.
Zrobiłem kilka fotek nocnych i doszedłem do wniosku, że te poruszenia, o których mówiłem (brak sczzegółowości) wynikają raczej z tego,że ustawiałem się blisko ulicy i drżenie od przejeżdżających tramwajów powodowało taki efekt.

#10 2009-03-26 21:50:58

Pszoniak
Administrator forum
Serwis

to możliwe oczywiście..... ja to nawet wstępnie lustro podnoszę przy ważnym foceniu żeby do minimum ograniczać mikro drgania.

Stopka forum

Wróć do strony głównej :foto.pszoniak.net